Tuesday, September 24, 2013

~Meroyan Selepas Bersalin~

Meroyan atau kemurungan selepas bersalin adalah satu masalah yang biasa. Meroyan kadangkala disalah anggap sebagai murung bayi. Jika anda menghidapi murung bayi, pada hari-hari pertama selepas melahirkan anda akan menjadi muram, sering menangis, letih dan rasa tertekan.

Ini disebabkan perubahan hormon secara mendadak dalam badan ibu. Bagaimanapun dengan bantuan yang sesuai, ibu boleh berasa lebih sihat dalam beberapa hari. Namun, meroyan tidak seperti murung bayi, ia satu penyakit yang tidak boleh sembuh tanpa rawatan.

Tanda dan simptom meroyan berbeza bagi setiap ibu. Antaranya:

*perasaan putus asa
*bersalah
*amat letih
*muram
*sering menangis
*sunyi
*gelisah

Semua ibu merasakan satu atau lebih perasaan pada masa-masa tertentu. Tetapi, jika ibu merasa tidak berdaya dan perasaan tersebut tidak hilang walaupun masa terus berlalu, anda mungkin menghidap meroyan atau kemurungan postpartum.

Biasanya perasaan tersebut wujud apabila bayi berusia antara empat hingga enam minggu tetapi adalanya ia bermula beberapa bulan selepas dia dilahirkan. Sebelum itu ibu berasa gembira menjaga bayi baru lahir, kemudian perasaan kemurungan datang secara tiba-tiba.

Punca meroyan

*Kemurungan atau masalah sakit mental terdahulu atau kemurungan semasa kehamilan.
*Suami kurang menyokong atau tidak mempunyai keluarga atau kawan-kawan yang tinggal berdekatan.
*Masalah kewangan, perumahan, kerja.
*Kelahiran yang rumit dan masalah kesihatan yang menyusul selepas itu.
*Melahirkan bayi pramatang atau tidak sihat.
*Kesukaran untuk menyusu badan.
*Memori sedih yang diingat kembali seperti kematian salah seorang

0 comments: